Článok   16. 2. 2021 Tasha zvláda what3words. K čomu to je?

Je koniec zrazom pod hodinami v centre mesta? Budeme sa novo schádzať na pebble.rudder.visits?
z 16 otázok
Zrušiť filter

what3words, čo to je?

what3words je alternatívou geolokačných systémov založených na poštových adresách alebo zemepisných súradniciach. Rozparcelovali svet na štvorce 3 × 3 metre a každému pridelila unikátne meno zostavené z troch slov.

Pýtate sa, k čomu ďalší systém vo svete zošnurovaná číslami smerovacími, popisnými a orientačnými? Tak teda preto, že euroamerický štandard poštových adries nemajú napríklad v Indii alebo Afrike. Konečne aj na Slovensku funguje len pri budovách, a to nie vždy s dostatočnou presnosťou. Či poveziete materiál na veľtrh alebo k 6. bráne valcovacej trati, môže vyhľadanie ciele spôsobiť nepríjemné zdržania. Nakoniec aj k našej adrese Solvertechu mnoho kuriérov hneď na prvýkrát netrafí, volajú a tým sa doba doručenia predlžuje. A čas sú peniaze.

A prečo sa nespolehnout na zemepisné súradnice? Dobrý nápad, ak si ich nemusíte opisovať z telefónu na papierik a potom preťukáva do GPS. Pre vodičovo ucho i oko je kód underwear.marvel.veneer určite zrozumiteľnejšie než nezapamatovatelná spleť čísel 49.456703, 18.014904. Ústne oznamovanie zemepisných súradníc je jednoducho nepraktické a W3W to chce zmeniť.

what3words pritom neslúži len logistickým, ale aj humanitárnym a záchranným systémom. Keď si na mori zadovážite dieru do lode a chcete rádiom oznámiť svoju presnú polohu, je bezchybný diktát súradníc skúškou nervov, na ktorú sa, v lepšom prípade, nezabúda. Polohu cez W3W možno jednoducho zdieľať aj v každodenných situáciách treba s rodinou i priateľmi.

Ako funguje what3words

Princíp what3words je jednoduchý. Tvorcovia pokryli svet pomyselnú sietí štvorcov o strane tri metre a každému z nich pridelili unikátnu kombináciu troch slov oddelených bodkami. Zákazníci môžu používať svoj rodný jazyk alebo jazyk krajiny, v ktorej sa nachádzajú. Aby nedošlo k zámene, nie sú medzi jazykovými verziami rozdelená žiadne slová. Akonáhle nájdu tříslovnou adresu v jednom jazyku, môžu prepínať jazyky a objaviť adresu troch slov pre rovnaký štvorec s rozmermi 3m x 3m v inom jazyku. Kódy zatiaľ fungujú v angličtine a niekoľkých ďalších jazykoch.

Z výberu slov sa vylučujú slová zle zrozumiteľná, zameniteľná alebo vulgárne. Dbá sa tiež na to, aby podobné kombinácie slov neoznačoval štvorca v susedstve, ale pokiaľ možno veľa vzdialené. Kontrola správnej interpretácie kódu je potom ľahká.

 

náhled funkce what3words na mapě

Aj v prípade drobných preklepov a nesprávneho zadania Vám našepkávač napovie správnu lokáciu

Konverziu adries a zemepisných súradníc do W3W kódov a naopak môžete vykonať na webe map.what3words.com alebo v niektorej z mobilných aplikácií. Zadáte slovné kód a jedným kliknutím prejdete do svojej obľúbenej navigácie. K dispozícii je aj API rozhranie pre implementáciu what3words do vlastných programov a eshopov.

náhled what3words v mobilní aplikaci navigace

Mobilná aplikácia what3words prevedie adresu na súradnice GPS a umožní Vám export do navigácie na Vašom zariadení.

Vždy rovnaká adresa

Systém priradenie troch slov ku každému štvorci je pevný a nikdy sa nezmení. Takže dnešný adresa s tromi slovami bude aj po desiatich rokoch stále rovnaká. Veľkosť štvorca 3m x 3m je konzistentné po celom svete, čím eliminuje nutnosť prepínať medzi adresovacími formátmi alebo súradnicami založenými na zemi alebo priemyslu.

Tasha to doručí na raz.dva.tri

V logistike what3words kódy pomáhajú, a Tasha je už preto podporuje. Cieľ zadaný what3words kódom (zatiaľ v angličtine) Tasha konvertuje do GPS a ďalej pracuje v zemepisných súradniciach. Už nemusíte zápasiť so záplavou čísel; zadáte tri čarovná slovíčka, a miesto bude dané. Kdekoľvek na svete, s presnosťou na 3 metre.

příklad geokódování what3words v programu Tasha

Solvertech Tasha – what3words geokódování

Cez zjavné výhody systému what3words žiadny útek od adries a súradníc zatiaľ nehrozí. Neistotu môže vzbudzovať súkromný štatút poskytovateľa služby a jej ochrana autorským právom. O zmysle premenovať miliardy miestnych a pomístních mien nehovoriac: ako by vám chutila vína z richest.trended.trombone?