Článok   22. 4. 2021 Tasha šetrí 25 000 ton CO2 ročne (a nejaké tie milióny)

Ešte nedávno vyolávala myšlienka na "udržateľný rozvoj" kožné problémy mnohých majiteľom tzv. Racionálneho myslenia. A hľa, dnes ho častejšie ako na zelených transparentoch nachádzame v podnikových strategických dokumentoch. Čo sa stalo?
z 16 otázok
Zrušiť filter

Veľký biznis vytiahol do boja s klimatickou zmenou a vzal vietor z plachiet mnohých kritikom, mudrcom aj vládam. Z čierneho Petra sa vykľul žolík, triedne repetent sa zaviazal k zalievanie kvetov. Idea zodpovednosti za stav sveta splynula s pragmatickými podnikateľskými záujmami, etické apely na seba vzali podobu ekonomických ukazovateľov. Myslime si o tom, čo chceme, inú možnosť nemáme: opakom udržateľnosti je neudržateľnosť, opakom rozvoja úpadok.

Je pravda, že ide stále skôr o prvé lastovičky než o rozbehnutý trend. Trebárs nákladná cestná doprava toho zatiaľ na zelenom poli veľa nepredviedla. Aj keď moderné kamióny vypúšťajú menej škodlivín než vytunená fabie, málokoho napĺňajú šťastím upchaté cesty s vyrytými koľajami, zatiaľ čo tie železné zarastajú trávou. Svetová logistika má k udržateľnosti ďaleko. Hocikto z nás by žasol, keby na obaloch výrobkov našiel vedľa éčok tiež mapu cesty od výrobcu do nášho košíka.

Záväzky už zase frčí

Takýto systém môžete hrešiť, alebo ho začať meniť.

IKEA sa kamiónom nevyhne, preto aspoň dúfa, že sa do troch rokov odstrihne od fosílnych zdrojov elektriny a tepla. Našliapnuté má: počas šiestich rokov znížila emisie CO2 na polovicu. Podiel obnoviteľných zdrojov sa v rokoch 2014-2016 zdvihol z 16% na 77%. Začala pri plochých krabíc a dotiahla to na popredného výrobcu solárnej energie (v USA).

DHL a Deutsche Post spojili sily a zaviazali sa do troch rokov znížiť emisie CO2 o 30%. Ako? Namiesto áut začnú k mestským zákazníkom posielať kolesá a elektrické vozidlá.

Poviete si: giganti do toho sypú miliardy, ale moja nákladiaky musí jazdiť, aby si na seba zarobili. Námietka je logická, pomoc ľahká – má meno Tasha.

Trvalo udržateľný rozvoj v doprave – 10% pre vás i pre svetovú klímu

Náš program pre optimalizáciu trás rozvozu tovaru znižuje dopravcom spotrebu nafty v priemere o 10% iba tým, že ich autám nájde lepšie rozvozové trasy. 10% ušetrených kilometrov je 10% ušetrené nafty, a teda aj 10% karbónových emisií, ďalších škodlivín a celkového zaťaženia hlukom.

10% nafty je prirodzene aj 10% jej ceny. Nemusíte do ekológie investovať milióny ako DHL a IKEA a roky čakať na ich ekonomické zhodnotenie – Tasha účinkuje hneď.

Je dobré vedieť, že na trvalo udržateľnému rozvoju nemusíme len krvácať, ale tiež okamžite zarábať.

Výpočet produkcia emisií CO2 pre váš vozový park je možné zistiť jednoduchými kalkulačkami, ktorých nájdete veľa na rôznych webových stránkach.

Vďaka týmto úsporám sme Tash zapojili a nominovali do súťaže o „Ceny SDGs 2017“ medzi ďalšie české projekty súkromného sektora, ktoré najlepšie pomáhajú napĺňať Ciele udržateľného rozvoja.

V prípade, že bude náš produkt vybraný medzi 5 najlepších, budeme radi, ak Solvertech Tasha dáte svoj hlas. V opačnom prípade môžete podporiť ostatné projekty vo verejnom hlasovaní.

Zdroje: forbes.com, cleanenergynews.co.uk, globalnicile.cz

 

Toto je naša pomoc vašej doprave

Naše produkty