Článok   20. 7. 2022 S mliekom okolo horúcej kaše

Logistika je nepretržitým prúdom prekvapenia. S riešením nepravidelností pomáhajú plánovacie programy. Preto vás možno prekvapí, aké problémy im robí zvládanie pravidelných jázd.
z 16 otázok
Zrušiť filter

Doprava v režime just-in-time, extrémne úzke okná na nakládku a vykládku, minimálny objem operatívnych zásob a hrozba škôd pri akomkoľvek oneskorení — vitajte v realite automotive.

V nej sa pohybuje aj spoločnosť Magna Exteriors, náš klient, výrobca plastových výrobkov pre automobilový priemysel so závodmi v Liberci, Nymburku, Rychnove nad Kněžnou a Mladej Boleslavi.

Zostavenie týždenného plánu zvozov a rozvozov v ich podmienkach pripomína zostavovanie cestovného poriadku železníc menšej krajiny. Nahnevaní cestujúci prešľapujúci na peronu však budia oveľa menšiu hrôzu ako rozhnevaná automobilka.

Ideme s mliekom

Pravidelné nákladné linky, ktoré používa Magna Exteriors, nie sú žiadnym módnym výstrelkom. Hovorí sa im milk run – podľa vlaku, ktorý už pred viac ako sto rokmi zvážal mlieko farmárov do mliekarní amerického Stredozápadu. Neskôr bol pojem aj princíp milk run prenesený do cestnej dopravy. Ujal sa aj v bežnom jazyku na označenie nudnej cesty bez akéhokoľvek vzrušenia.

Nič nemôže byť vzdialenejšie pocitom súčasných dispečerov pri pomyslení na riadenie pravidelnej dopravy.

Deviatka nehúka

Keď už raz máte týždenný plán zvozov a rozvozov, môže sa zdať, že ste za vodou. Jednoducho jazdíte podľa neho. Má to ale hneď dva háčiky.

Nadväznosti nakládky a vykládky sa s rastúcim počtom adries a vozidiel dramaticky komplikujú. Preto je už iba zostavenie grafikonu nad sily radu plánovacích programov.

Pritom základným pravidlom pravidelnej dopravy je, ako povedané, nepreberná škála nepravidelností. Zmeny termínov. Zápchy. Sneh. Výpadky dodávateľov. Nehody. Poruchy áut. Zase sneh.

Vymazlený cestovný poriadok tak bežne dostáva na frak karabáčom drsné praxe. Jedna časť dispečerov v tej chvíli berie osud firmy do svojich rúk a vzniknutý mumraj rieši s ceruzkou a telefónom ako za starých čias.

Druhá časť má Tashu.

Tasha počíta so všetkým

Naučili sme Tashu voziť mlieko, aj keď je celé spenené. Obľúbite si ju pri plánovaní sebazložitejších logistických schém. A rovno sa do nej zamilujete, keď vidíte, ako rýchlo a účelne prepočítava trasy v prípade nepredvídateľných zmien.

Uznávame, že výmena plánovacieho softvéru tiež nie je žiadna mliečna jazda. Preto Tashu zákazníkom ponúkame na skúšku. Namodelujete si v nej to, čo dnes plánujete ručne alebo v inom programe, získate množstvo nových poznatkov o efektivite vášho plánu a potom si skúsite niektoré jeho parametre pozmeniť.

Verte, bude to láska na prvý pohľad.

Toto je naša pomoc vašej doprave

Naše produkty