Článok   13. 1. 2021 Geokódovanie Solvertech

Rozvážame tovaru z e-shopu? Máte každý deň desiatky nových zákazníkov? Webová služba geokódovanie od Solvertechu vám pomôže previesť ich adresy na GPS súradnice - rýchlo a s maximálnou presnosťou. Nepridávajte si prácu, keď nemusíte.
z 16 otázok
Zrušiť filter

Geokódovanie – prevod adries na GPS súradnice
Proces, kedy k objektom, či už fyzickým miestam alebo napríklad fotografiám, priraďujeme GPS súradnice, sa nazýva geokódování. V plánovaní dopravy ho využívame, aby sme previedli adresy zákazníkov na GPS súradnice a určili tak miesto, kam majú autá ísť. Možno sa to nezdá, ale jedná sa o veľmi dôležitú súčasť celého procesu.

Ako získať hodnoty GPS súradníc
Základné spôsoby, ako previesť poštovú adresu na GPS súradnici, sú dva:

  • Manuálne“ – kedy do aplikácie zadáme adresu a ona nám vráti GPS súradnice. Často sa k tomu využívajú webové stránky www.mapy.cz alebo https://www.google.cz/maps. Okrem toho, že je tento proces veľmi prácny (vkladanie a kopírovanie súradníc späť), narážame tu aj na hranici legálnosti využitie pre komerčné účely.
  • Zautomatizované – dáta, v našom prípade adresy, sa spracovávajú dávkovo. Odpadá teda prepisovanie adries, ktoré máte v tabuľke. Program si dáta vytiahne a späť vráti GPS súradnice. Oproti manuálnemu spracovanie je táto metóda rýchlejšia. Ľudská sila je potrebná len v prípadoch, keď bola nedostatočná alebo zlá vstupné dáta. Geokodér firmy Solvertech je napríklad prevádzkovaný ako web service – znamená to, že k nemu budete mať prístup odkiaľkoľvek. Rovnako tak ho možno využiť ako súčasť vašich aplikácií.

Aké parametre by mal mať správny geokodér?
Základný dôvod prečo geokódování zautomatizovať je zjednodušenie si a spresnenie práce. Čo teda chceme po geokodéru: aby bol rýchly, spoľahlivý a najlepšie všetko vyriešil bez nutnosti nášho zásahu.

Rýchlosť spracovania
V momente, kedy potrebujete priradiť desiatky a stovky adries, stáva sa z manuálneho získavania gps súradníc neriešiteľný problém. Jedným z parametrov určujúcich kvalitu geokodéru je rýchlosť, s akou dokáže priradiť GPS súradnice jednej adrese. Väčšinou je to čas kratší, než by zabralo človeku vôbec ju prečítať.

Hlavná výhoda pri urýchlenie práce je, že geokódér dokáže dáta spracovávať dávkovo a vracať ich späť, kde potrebujete (napríklad do vašej tabuľky alebo priamo do programu, ktorý s nimi bude ďalej pracovať).

Pre predstavu Geokoding Solvertech geokóduje rýchlosťou 150 adresných miest za minútu.

Presnosť
Kvalita vstupných dát je veľmi dôležitý prvok. Výsledok zo 100% správnych dát by mal byť úplne presný. Čo sa však stane, keď vstupné dáta nebudú dostatočná, prípadne v nich budú chyby?

Užitočná súčasť moderných geokódovacích algoritmov je schopnosť dostať aj zo zle zadaných dát použiteľný výsledok. Spomeňte si, koľkokrát denne sa pri ťukanie do klávesnice prepíšete. Z Olomouca sa tak ľahko stane Loomouc, ktorý na mape SR nenájdete. Naozaj dobré algoritmy myslí aj na toto a dokážu s vysokou presnosťou detekovať, že sa jedná o preklep a aj napriek tomu vrátiť relevantný výsledok. Podobný princíp potom algoritmus využíva pri spracovávaní dát s diakritikou alebo bez nej.

Limitácie množstvom
Niektoré geokodéry sú limitované množstvom informácií, ktoré môžu spracovať za deň, prípadne nemožnosťou využiť ich výstupy pre komerčné účely, a to aj v prípade, keby ste radi za túto službu zaplatili.

Ako funguje Geokoding Solvertechu
Geokoding Solvertechu pracuje s celou adresou. Je schopný nájsť relevantné adresné údaje medzi dátami, ktoré s adresou nesúvisí. Radí jednotlivé elementy podľa dôležitosti. Ak je zadané validný PSČ, ktoré však nekorešponduje so zadaným mestom, ponúkne užívateľovi možnosť, aby určil na základe upresňujúcich informácií (kraja, okresu, polohy atď.) Ako zle zadanú adresu interpretovať. Zásah užívateľa je však žiadaný v krajných prípadoch, keď je adresa veľmi chybne a nelogicky definovaný. Po geokodingu je samozrejmosťou zisk tvaru adresy v správnom tvare.

Pokiaľ chcete našu službu využívať a šetriť tak čas aj peniaze, kontaktujte nás na telefónnom čísle 775 865 185, alebo na e-mailovej adrese obchod@solvertech.cz

Toto je naša pomoc vašej doprave

Naše produkty