Článok   28. 10. 2020 Bez Karola to nejede?

Poznáte Karola? Karol je hlavným dispečerom logistiky. Namiesto hlavy nosia trezor so znalosťami všetkých pravidiel a podmienok firemné dopravy aneb príbeh z praxe pri zavádzaní systému Tasha pre plánovanie a optimalizáciu rozvozu a zvozu tovaru.
z 16 otázok
Zrušiť filter

Poznáte Karola? Karol je hlavným dispečerom logistiky. Namiesto hlavy nosia trezor so znalosťami všetkých pravidiel a podmienok, na ktorých stojí (či skôr jede) firemné doprava. Keby Karol nebol v práci, zastavila by sa nakladanie, autá, príjmy, zemská rotácie. Preto bol v práci stále.

Nikdy nebol chorý, nebral si voľno. Raz jeho žena odišla na dovolenku sama, a už sa mu nevrátila. O to viac mal Karol času na prácu.

Potom to prasklo. Karol skončil v nemocnici, niekoľko dní nebral telefóny a v sklade zavládlo peklo.

Aj keď jeho absencia trvala len krátko, dôsledky prinútili firmu konať. Namiesto Karola nasadila softvér Tasha, program na plánovanie a optimalizáciu dopravy. Tasha robí to čo Karol, stihne toho ale oveľa viac a rýchlejšie. Navyše zohľadňuje súvislosti, na ktoré by bol aj Karol (!) krátky.

Nainštalovať Tasha bola hračka, naplniť ju dátami trvalo dlhšie. Uzdravený Karol ľahko trucoval a informácie z neho liezli ako z chlpatej deky. Napriek tomu Tashu vyladili tak, že keď Karol odišiel na mesiac do kúpeľov, odšoféroval distribúciu radoví dispečeri.

Skvelý nadhľad

Dispečeri boli vo vytržení. Potreby klientov i firmy videli pred sebou nasvietené ako fasády Las Vegas. Skryté súvislosti vyplávali na povrch, menili obraz reality a nútili k zmenám zabehnutých procesov. Z pomôcky pre plánovanie tak Tasha rýchlo povýšila na pozíciu kľúčového ekonomického poradcu.

Karol bol z toho všetkého mrzutý. „Počítač to spočíta, ale táto práca, tá chce cit,“ brblal. Napriek tomu bojoval a zžíval sa. Akonáhle Karol poznal, že ho Tasha nemá nahradiť, ale doplniť, stali sa nerozlučná dvojka. Až sa raz na porade doznal: „To, čo dokážeme s Tashú, by som nezvládol ani s krištáľovou guľou. Máme to rýchlejšie, ale takto by ma tie trasy nikdy nenapadli. “ Prítomní sklonili hlavy, bojac sa prikývnuť. Pritom im zo srdca spadol kameň. Mali Karola späť na palube! Aj Tasha potrebuje skúseného parťáka. Veľmi málo spoločností má totiž vstupné dáta v takej kvalite, že by mohla prepnúť na plne automatický režim.

Výkon vozového parku rástol, doba plánovanie sa dramaticky skrátila. Ubudlo zmätkov, a keď k nim vplyvom okolností došlo, dali sa ľahšie riešiť.

Tasha ovládla logistický proces od plánu ciest cez nakládku a vykládku po analýzu všetkého možného. Odhaľuje, ktoré zákazky sa oplatí a ktoré nie. Cenu dokáže rozložiť až na položky, takže potom viete, koľko Vás za zvolené obdobie stojí napr. uherák v nákladoch na dopravu. Radí, kam poslať vlastné auto a kedy je lepšie aktivovať kuriéra. Ukazuje správnu cestu vodičom, dispečerom aj vrcholovým manažérom.

Je vám náš príbeh povedomý? Bojíte sa o Karola? Vyskúšajte Tashu zdarma vo 30denní ostrej prevádzke.